Hvis du vil reklamere eller bli linket til gjennom denne siden så må innholdet være relevant til det vi skriver om.

Støtt oss

Støtt oss gjerne med donasjoner hvis du liker det vi skriver :)

Lær koreanske tegn!

For spesielt interesserte er det mulig å lære seg å lese koreanske tegn relativt fort (underkant av to uker), selv om man ikke vet hva ordene betyr, er det et nødvendig steg å ta for de som enten vil lære seg å skrive/lese et nytt språk, eller for de som vil studere koreansk videre.

Koreansk er et fonetisk skriftspråk, hvert tegn representerer en lyd. Ved sammensetningen av flere tegn får vi et sammensatt tegn som enten er et ord i seg selv, eller en del av et ord. Uansett får vi en sammensetning av 2-4 lyder. Hvert sammensatt tegn er skrevet fra venstre til høyre for så eventuelt å bli skrevet fra topp til bunn (dersom det er nok lyder i tegnet). Se eksempel lenger ned. Koreansk har også sammensatte vokaler og doble konsonanter. Sammensatte vokaler er ganske logiske, du bare kombinerer de to sammensatte vokalene til en lyd, sammensatte konsonanter kan være noe vanskeligere å uttale, men jeg vil illustrere med lyder som er lette å forstå for en norsktalende.

koreanske tegn

(trykk på bildet for å forstørre)
Å legge til en – på ㅏ = ㅑ, men det betyr også at du må legge til en J foran vokalen, så ㅑ blir Jah.

Viktige huskeregler:
Et koreansk ord eller et sammensatt tegn, består av MINST 2 tegn og MAX 4 tegn, eksempel: 산 består av ㅅ ㅏ ㄴ. Koreanske tegn, når det er sammensatt, starter alltid på toppen og går enten til venstre og så ned eller loddrett nedover, eksempel: ㅅ+ㅏ=사 (fra venstre til høyre), ㅅ+ㅏ+ㄴ=산 (fra venstre til høyre og så nedover) se eksempel på neste side.

Koreanske sammensatte tegn starter aldri med en konsonant, dersom ㅇ står først i et ord 아, uttales ikke ㅇ’en (ng-lyd) kun vokalen. Verken en vokal eller en konsonant kan noen gang stå alene, et sammensatt og fullverdig tegn må inneholde minst 2 lyder hvorav den første eller siste lyden kan være relativt stum om nødvendig.

1) Mulige lydsammensetninger (mulige kombinasjoner for sammensatte tegn):
K = Konsonant, V = Vokal

koreansk skrivemåte

2) Eksempel på hvordan tegn skal skrives: 가요 Ka-jå
Fra venstre til høyre, så fra topp til bunn og så fra venstre til høyre igjen om nødvendig.

koreanske tegn

3) Eksempel på et sammensatt tegn: 사모님 Sa-måh-nimm
Første lyden i det øverste venstre hjørnet, andre til høyre eller under, tredje lyden under, fjerde lyden til høyre for tredje lyden.

koreansk sammensetning

Jeg er langt i fra perfekt i koreansk, men dersom du har forslag eller spørsmål angående språk så er det bare å legge igjen en kommentar.

20 comments to Lær koreanske tegn!

 • Anonymous

  niec nok. sjekk denne også: http://www.theiling.de/schrift/

  -444

 • Fin side for de som måtte trenge å øve litt!

 • Catalina

  Hei igjen.
  Er det noe rekkefølge på det koreanske alfabetet? sånn som vi nordmenn har (abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå)

 • 마리우스

  Hei, ja det er en rekkefølge, konsonantene kommer først også vokalene, slik som dette her:
  ㄱㄲㄴㄷㄸㄹㅁㅂㅃㅅㅆㅇㅈㅉㅊㅋㅌㅍㅎ
  ㅏㅐㅑㅓㅔㅕ예ㅗㅘㅙㅚㅛㅜㅝㅞㅟㅠㅡㅢㅣ

 • Trond Smørdal

  Hei lurte på hvordan man skriver tro,håp og kjærlighet på koreansk? Jeg har en adoptert gutt som lurte på dette

 • Rune Glomnes

  Heisann ! Har en datter som vil lære seg Koreansk i Bergen og jeg lurer på om noen vet om det finnes et slikt tilbud for henne i Bergensområdet? Evt om det finnes språkkurs som kan passe?
  Hun er 14 år og adoptert fra Korea.

  Flott om noen som vet mer om dette kan sende en mail til rune_glomnes@merck.com

  MVH

  Rune Glomnes.

  • Hei Rune, de eneste organiserte koreansk-kursene jeg vet om er i Oslo og Trondheim. For de som ikke har et tilbud i nærheten så anbefaler jeg dere å ta kontakt med voksenopplæringa i kommunen deres eller nærliggende universiteter og forhøre dere om muligheten å komme i kontakt med privatpersoner som kanskje ville være interessert i å drive privatundervisning.

 • Labouma

  Hei, jeg lurer på om det går an å skrive de koreanske tegnene med vanlig tastatur? I så fall hvordan?

  • Det er fullt mulig, bare å legge til språket/inndatakilden i enten lion eller windows, begge operativsystemene vil mest sannsynlig ha språket inne fra før så man slipper å laste ned noe som helst.

 • Christine Byrkjeland

  Hei, min sønn er halvt koreansk (pappaen er adoptert fra Korea) og jeg lurte på hvordan man skriver navnet Marcus på koreansk? Vil gjerne lære han å skrive navnet sitt på begge språk når han blir stor nok…

  Mvh Christine

 • Line Lingen

  Hei

  Jeg har lyst å vite hvordan mitt koreanske navn skrives på koreansk :-)
  Og hvordan det uttales på koreansk…
  I papirene mine står det:
  Park, Ae Ree

  Takknemlig for svar :-))

 • My Nguyen

  Hvordan skrives mitt navn på koreansk og hvordan uttales det på koreansk ? :)

  • Hei, My, Jeg er litt usikker på uttalen på navnet ditt, Y-lyden finnes ikke på koreansk, det nærmeste jeg kommer er 미 왼, Mi Win (mener å huske at Nguyen uttalen er ganske likt nwinn?) Hvis du vet hvordan navnet ditt skrives på kinesisk så vil det være enklere å oversette til koreansk. beklager sent svar!

 • elise joo

  hei. jeg er adoptert fra Korea og jeg lurte på hvordan jeg kan lære meg koreansk skriftlig og muntlig best mulig? og hvordan jeg skriver det koreanske navet mitt på koreansk og utaler det: eun joo whang.

  • Hei Elise, Litt usikker på hvordan Whang skal skrives, vanligvis skrives Whang med W lyden først som Wang men dette er ikke et vanlig etternavn, det er mye mer vanlig at det skrives Hwang. Eun Joo Hwang = 은 주 황. Ville uttalt det Unn-dju (lite press på d’en) Hwang.

   Beste måten å lære seg språket på vil være å gå på kurs, da aller helst i Korea:)

 • Tom Remi Hansen

  Hei, min samboer er koreansk og vi kan ikke noe av dette språket.
  Vi hadde lyst å få skrevet navnene våre på koreansk.
  Er dette noen kan hjelpe oss med?
  Vi heter Tom Remi.
  Rikke
  Mia
  Sander
  Marius
  Renate
  Kira
  Keiro

  • Hei Tom Remi,

   Tom Remi 텀 레미
   Rikke 릭케
   Mia 미아
   Sander 산데르
   Marius 마류스
   Renate 레나테
   Kira 키라
   Keiro 케이로

   Husk at koreansk skriftspråk er fonetisk, måten jeg har skrevet det på er slik jeg ville ha uttalt det på norsk mens engelske uttalelser av navnet vil bli skrevet annerledes, det er forsåvidt ingen fasit å skrive vestlige navn på.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>